Hoppas din midsommar blev super, själv hade vi det toppen. Vi dansade kring midsommarstången uppe på Björnekärrsvägen, det är ett område ovanför oss. Så vi tog cykeln och cyklade dit - super kul tyckte Vincent att det var. Det var alldeles lagom firande, inte uppsnofsat eller så utan alla kom som de var. Vissa hade picknick korgar med sig och andra handlade på plats.
dans kring midsommarstången |
Sedan efteråt blev det sill och lax lunch uppe hos våra vänner som bor i området. Givetvis fick jag åka hem och hämta min hemlagade sill. Wow säger jag bara - såå himla god.
Senapssill
1 förpackning 5 min snabb sill
1/2 dl crème fraiche
1,5 msk vanlig senap
1,5 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 dl dill
Blanda samman allt i en bunke.
Öppna förpackningen med sill och häll av spat
Strimla sedan sillen i lagom stora bitar och lägg i bunken, blanda om.
Låt sedan stå i kylen i ca 5 h.
Klart att servera!
Funkar kanon att koka rädisor i några minuter istället för potatis.
Vi körde potatis till, gravlax och varmrökt lax. Så himla gott!
Hann tyvärr inte ta kort på det, men nästa gång - jag lovar... ha ha ha
Till kvällen var vi bjudna bort till ett par andra vänner. Grillning stod på schemat - jag hade gjort en rotfruktsgratäng. Samma recept som Jansson fast lite annorlunda, hade läst i någon tidning att man kunde koka kålrabbin i grädde innan man gjorde själva gratängen. Sagt och gjort så gjorde vi detta. Jag kokade alla rotfrukter i grädde blandat med färskost smaksatt med vitlök.
Rotfruktsgratäng
6 personer
1 stor kålrabbi
6 st palsternackor
6 st morötter
5 dl grädde
1 förpackning färskost Vitlök
salt, peppar
riven ost
2 st vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 170 - 180 grader
skala och skiva kålrabbi, grov skala palsternackan och morötterna. Dela i stora bitar. Blanda samman grädde och färskost i en stor kastrull. Lägg sedan i vitlök, kålrabbi, palsternacka och morötter. Låt koka upp och sedan sänker du värmen och låter det sjuda i ca 15 min - sedan häller du över allt i en ugnssäker form. Strö den rivna osten över - lite lagom.
Grädda sedan i ugnen i ca 1,5 h
Blir gratängen bränd - lägg över ett lock/folielock
Grillat och Rotfruktsgratängen |
Valde röda rödbetor och gula rödbetor. Lite kul tyckte jag - finns även polka färgade. Smaken är densamma.
Rödbetssallad
koka rödbetorna
Skala de när de har svalnat, samt dela de grovt.
Blanda sedan samman med chevre ost och olivolja, salt och pinjanötter. Vi hade inge sådant utan tog solrosfrön istället. Mums!
Smaklig måltid!
Grillad Njurtapp med gratäng, rödbetssallad och tzatziki |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar